Extreem gevaarlijk/inspirerend

Ik heb het gevoel dat er twee groepen mensen zijn: de groep mensen die ons extreem vindt en de groep mensen die ons inspirerend vindt. De mensen die ons extreem vinden, bedoelen meestal niet extreem inspirerend. Die bedoelen eerder extreem gevaarlijk of extreem onverantwoord. Maar het woord gevaarlijk of onverantwoord laten ze natuurlijk weg, dat is te extreem om te gebruiken. ;)

Als een paar maanden geleden iemand tegen mij zei dat diegene mijn keuzes extreem vond, vond ik dat gek. Ik kon er niets mee, maar wilde wel graag begrijpen waar het vandaan kwam. Ik ben als persoon toch niet extreem? Kijken die mensen dan alleen naar hoe ik handel en wat ik doe, in plaats van naar mijn ‘zijn’?

Als je kijkt naar wie ik ben, dan ben ik nog precies dezelfde Petra als 2 jaar geleden, als 5 jaar geleden, als 10 jaar geleden. Ik heb dezelfde karaktereigenschappen en kijk op dezelfde manier tegen het leven en de wereld aan. Als je echter kijkt naar wat ik doe, dan kun je opmerken dat ik andere dingen ben gaan doen. Ik spreek me bijvoorbeeld meer uit over mijn onveranderde wereldbeeld. Ik begrijp de uitspraak ‘alles wat je aandacht geeft groeit’ nu ten diepste en dus handel ik daar altijd naar, waar dat een paar jaar geleden nog niet zo was. Ik handel enkel nog vanuit liefde, waar ik in mijn jeugd nog kon handelen vanuit onzekerheid of kleinheid. Maar dit gaat allemaal over doen, niet over zijn.

Ik vind mijzelf dus geen extremist, ik ben gewoon Petra, met veel vertrouwen en zelfreflectie en een behoorlijk filosofische inslag. En als jij mij extreem vind, dan lees je bovenstaande zinnen en denk je er waarschijnlijk bij “en arrogant”. En als je mij inspirerend vindt dan denk je waarschijnlijk iets in de trant van “wat mooi dat iemand zich vanuit zoveel vertrouwen kan uitspreken”.

20140412-122650.jpg

Beide is prima, beide groepen zijn er in mijn wereld en zullen er altijd zijn. Het woord extreem heb ik ondertussen omarmt. Ja, de keuzes die wij maken zijn extreem in de maatschappij zoals die nu is vormgegeven. Ja, wij handelen vanuit groots vertrouwen en de meeste mensen doen dat niet, dus dat is heftig/gevaarlijk/inspirerend/eng/geweldig. Iedereen vind er wat anders van, ergens tussen gevaarlijk en geweldig in. Dat vind ik dan weer extreem gaaf, hoe mooi als iedereen die je tegenkomt iets van je vindt…dat betekent namelijk beweging. Zowel bij mij als bij de ander. En laat dat nu net voor mij de kers op de taart zijn: mijn eigen leven volop leven en daarmee beweging creĆ«ren.

Gelukkig ben ik nog niemand tegengekomen die het ‘niet boeiend’ vind wat ik doe, dat zou me pas echt aan het denken zetten. :)

Ik wil graag reageren!