In welke wereld leef jij?

Er waren eens…twee werelden. De wereld van Overvloed en de wereld van Tekort.

De wereld van Tekort is een ingewikkelde wereld, waar het vaak donker is, soms grijs en af en toe licht. De mensen in de wereld van Tekort denken en voelen zich te kort gedaan, door het leven, door hun ouders, door vrienden, door hun baas. Er is in de wereld van Tekort nooit genoeg; de ander heeft altijd iets wat jij zou moeten hebben, de ander neemt iets waar jij alleen recht op hebt, je bent niet goed genoeg om iets essentieels in de wereld te zetten, je bent te dik, je bent niet slim genoeg of juist te slim, je wil datgene dat je denkt niet te kunnen krijgen en als je het hebt dan is er al weer iets beters.

In deze wereld gaat het over dualiteit, over goed en slecht, over slimme en domme keuzes, over fouten maken, over dat de mensen van nature alleen maar ergens beter van wil worden. In de wereld van Tekort is ‘hebben’ belangrijker dan ‘delen’, is ‘zeker weten’ belangrijker dan ‘ontdekken’ en is het ratio het kostbaarste bezit. Baatzuchtig en voorwaardelijk leven zijn de manieren om het hoofd boven water te houden in de wereld van Tekort. Kiezen voor dingen waar je in iedergeval zelf beter van wordt, onbewust van wat het achterlaat voor anderen. Vasthouden van wat je hebt, ongeacht of het nog is dat je nodig hebt. In de wereld van Tekort durven mensen soms in het licht te gaan staan, maar dat wordt snel afgepakt door iemand anders, bang dat er niet genoeg licht is voor iedereen. De mensen in de wereld van Tekort zijn bang voor tekorten, en hebben niet in de gaten dat ze er juist daardoor midden in zitten. Zij smachten naar overvloed, ze zeggen tegen elkaar: “Als er eindelijk eens iets zou veranderen, er echt genoeg zou zijn voor iedereen, dan zou het een stuk beter met ons gaan.”

wereld

En dan is er ook de wereld van Overvloed, een oase van onvoorwaardelijk geven en ontvangen. Van altijd genoeg hebben, en meer dan genoeg zijn. Niet hoeven ‘doen’ om bij te dragen maar waardevol zijn doordat je er bent. Kiezen voor datgene wat er is, wat er op je pad komt, kansen pakken die zich ontvouwen. In die wereld mag je ‘Ja’ zeggen tegen datgene wat goed voelt en ‘Nee’ tegen datgene waar je niet blij van wordt. In de wereld van Overvloed is alles er al wat je nodig hebt. Iedereen is zelf-voorzienend, ofwel iedereen kan de bronnen die hij/zij heeft gekregen aanboren om goed voor zichzelf, en daarmee voor anderen, te zorgen. “All you need is already here”, is het levensmotto van de burgers van Overvloed. Mensen die leven in de wereld van Overvloed staan in het licht, hun eigen licht en zelfs in het licht van anderen. Het is er warm en zonnig en mensen zijn van waarde voor zichzelf en voor elkaar. In deze wereld smachten mensen niet, ze genieten van alle rijkdom die zij ervaren, op elk moment. Ze leven onbezorgd, wetende dat er altijd genoeg zal zijn. Ze vertrouwen er op dat alles wat zij zijn en doen waardevol is, ze vertrouwen op de stroom. Ze zijn nog in de minderheid en worden soms voor gek verklaard, of als profiteurs omdat ze gebruik maken van alles wat er is, er wordt gezegd dat ze niet met beide benen op de grond staan. En toch blijven ze geloven en vertrouwen in datgene wat in hun hart leeft, dat is waar ze voor gaan, onvoorwaardelijk. Het enige dat nog bijdraagt aan hun geluk is meer mensen die kiezen om in Overvloed te leven.

8 gedachtes over “In welke wereld leef jij?”

 1. Dank je voor je mooie blog! Herken het balanseren tussen twee werelden persoonlijk en in mijn werk. Als docent zie ik dat ‘weten’ meer wordt gewaardeerd dan ‘ontdekken’. Over fouten maken idem dito. Gelukkig zegt de leerkracht van mijn zoon treffend: “van proberen, kun je leren…”

 2. tja…. we weten het best diep van binnen…. dus maar vertrouwen op je innerljke kracht als je in de wereld van tekort schiet… en gaan voor een warme en zonnige wereld!

  1. Dank voor je reactie Linda, je mag het ook van buiten weten en uitdragen! ;) Dan sta je voor je het weet met beide benen in de wereld van Overvloed en kun me niet meer ‘tekort schieten’. Glimlach, Petra

 3. Lieve Petra, wat zet je dat mooi maar ook naakt confronterend neer in je blog. Het is zo herkenbaar het eerste stuk. De afgunst, jaloezie en zuurheid om de vermeende tekorten. Ik leef mee in de wereld van overvloed en laat me graag voor gek verklaren. Wel een gelukkige gek ;-). Dank voor weer een prachtig inzicht. Ik ga het gelijk delen.
  Hart groet
  Coen

  1. Dank je wel Coen…’naakt confronterend’, wat een mooie omschrijving! Past bij hoe ik met mijn gevoel ‘tekort en overvloed’ helemaal heb uitgekleed op het moment dat ik dit schreef. :) En juist zonder opschmuck zijn ze het beste te voelen…

  1. Dank je wel Mark! Hij is met veel plezier geschreven, zo heerlijk om te weten dat het enkel een keuze is hoe je de wereld wilt zien.
   Liefs uit Laos

Ik wil graag reageren!