Wat zou liefde doen?

“Wat zou liefde nu doen?”. Die vraag stelde ik mijzelf in een moment van rust en bezinning in de kerk.

Mijn katholieke overtuiging is de laatste jaren ver weg gezakt, ik voel me geen onderdeel van een kerk of geloofsgemeenschap. Ik zou mijzelf geen gelovige noemen, ondanks dat geloven en vertrouwen de basis zijn van mijn levensvisie.
Ik kom/kwam alleen in kerken om ze te bewonderen van binnen of voor begrafenissen. Echter kwam ik vorige week zomaar in de kerk in het centrum van Nijmegen terecht. Op de gevel hingen grote banieren met daarop de tekst “Open voor gebed of gesprek”. Die woorden kwamen binnen, het voelde als precies datgene wat ik nodig had. Ik was onrustig, wist niet goed waar te beginnen of te eindigen…een gebed met mijzelf voelde als een goed idee.

Ik ging de kerk binnen en vond er rust. En dus zat ik er vanochtend, in de stille week voor Pasen, weer. Ik stak een kaarsje op en keek naar het beeld van Maria die treurt om en bij Jezus. Wat een rust hangt er in een kerk, midden in de stad. Ik ben blij dat ik deze plek ontdekt heb.

Ik zat daar en dacht na over kwetsbaar zijn, over liefde, over het pad van Jezus en wat er in zijn laatste dagen voor zijn dood gebeurde. Was Jezus kwetsbaar of was hij raakbaar? Of was hij voorbij kwetsbaar of té kwetsbaar? Of was hij ultiem kwetsbaar en had hij daarmee het eindpunt bereikt: Vrede. En hoe zat dat met Nelson Mandela en met Gandhi? Waren die nog kwetsbaar? Of is dat een woord dat niet past bij de diepte die zij bereikt hadden door hun eigen pad te volgen?

20140416-180647.jpg

Ik mijmerde, filosofeerde en stelde mijzelf de vraag: Wat zou liefde doen in de situatie waarin ik nu zit? Of Jezus of Nelson Mandela. Het antwoord kwam niet meteen, de vraag stellen was voor dat moment blijkbaar even genoeg.

Later, toen ik weer buiten zat en genoot van de zon, viel het antwoord mij alsnog in. Liefde zou kiezen voor liefde. Liefde leidt tot goed zorgen voor mijzelf, voor kracht om te handelen zoals ik geloof dat goed is, voor hulp geven aan een ander die daarvoor open staat. Liefde verteld mij: jij bent goed zoals je bent. Je hoeft je niet aan te passen om geaccepteerd te worden, of je klein te maken om gerespecteerd te worden. Blijf maar zo groot als je bent, en draag de consequenties van je liefdevolle daden.

Zouden Jezus of Nelson Mandela of Gandhi zulke antwoorden ook ooit gekregen hebben? Ik vind het in ieder geval een heerlijk antwoord, dank je wel Liefde!

2 thoughts on “Wat zou liefde doen?

 1. Henry Mentink

  En . . . . liefde is als water.
  Het is er altijd en overal.
  En ook water kiest voor water.

  • Petra

   Dank je wel, wat een prachtige toevoeging.

Ik wil graag reageren!