Profi hoor!

Taal heeft mij nooit zo bezig gehouden. Totdat ik tijdens NLP ontdekte dat er verschillende niveaus in woorden en zinnen zitten. Toen kregen woorden en zinnen ineens een hele andere lading. Een lading waar je heel veel uit kunt halen als je ze durft te onderzoeken, voelen en doorleven.

Neem nu het woord professioneel. Ik kan van mij zelf zeggen dat ik zeer professioneel ben. Ik neem mijn werk serieus, ik ben betrokken, betrouwbaar, heb een duidelijke visie en werkt netjes. Terwijl een ander over mij kan zeggen dat ik uitermate onprofessioneel ben: Ik heb geen visitekaartjes, ik ga zomaar drie maanden op reis terwijl ik nog een opdracht heb lopen en heb geen voicemail op mijn telefoon dus ben slecht bereikbaar. Oftewel, wat zegt dat woord ‘professioneel’ nu eigenlijk?

Vaak geven wij woorden invulling door afspraken die wij met elkaar gemaakt hebben (of liever, die voor ons gemaakt zijn door het systeem dat wij gecreĆ«erd hebben). Kwaliteit is bijvoorbeeld dat je goed werk levert en professioneel is dat je…uhm, je professioneel gedraagt. Als een professional dus, met een professionele werkhouding. Jaja, dat dus…

Bijvoorbeeld…
Ik heb ooit een afspraak afgezegd met een team waar ik op dat moment mee samenwerkte. We hadden een hele dag ingepland om te werken met elkaar. Een week voor die afspraak werd ik gevraagd voor een hele leuke eendaagse klus, precies op die dag ivm TEDxAmsterdam (ofwel, op een vaste datum).
De klus was voor mij een uitgelezen kans om mijn net verworven (of ontdekte) talenten van co-creatie en presentatie in de praktijk te brengen. Het was een mooie kans voor mij als professional en voor mijn portemonnee een welkome aanvulling.
Door ‘ja’ te zeggen tegen die klus, zei ik volmondig ‘nee’ tegen de afspraak die ik had met mijn teamgenoten. Ik koos voor mij voor het meest waardevolle en was me goed bewust waar ik niet voor koos. Ik deelde mijn teamgenoten dat mede, zonder overleg, want ik wist al wat goed voor mij was, dat hing niet af van hun reactie.
Een van mijn teamgenoten zei dat ze mij onprofessioneel vond. Dat ik de dag samen werken niet door liet gaan en dat ook nog zonder overleg. Dat was niet profi!

Het voorval komt nog best vaak voorbij als ik weer een woord hoor dat bedacht en uitgevoerd wordt in ‘het systeem’. Die woorden zijn voor mij multi-interpretabel en worden vanuit onze ratio ingezet om iets te benoemen zonder verder zelf over het woord na te denken, laat staan voelen wat je nu eigenlijk echt wil zeggen.

Wat dan wel?
Ik zeg hiermee niet dat je geen commentaar mag hebben op hoe een ander zich gedraagt, of dat nou in een werksituatie is of niet. Natuurlijk mag iemand zeggen: ik vind het vervelend dat je op het laatste moment afhaakt. Of: ik vind het vervelend dat je deze keuze maakt zonder te vragen wat wij daarvan vinden. Want daarmee gaat het ten eerste over gedrag (doen) en niet over iemands persoon (zijn). En ten tweede geef je als ‘ik’ zijnde een boodschap af waar de ander iets mee kan, namelijk hoe het op jou overkomt en hoe jij het ervaart. En dat zegt dan weer alles over de boodschapper en niet over de ontvanger. Vanuit die boodschap kun je samen onderzoeken welke manieren of woorden dan wel werken.

Let wel, om op die manier de boodschap te brengen zul je, je kwetsbaar op moeten stellen…dat noem ik dan weer professioneel! ;)

2 thoughts on “Profi hoor!

  1. Mooie blog Petra! Weer fijne inspiratie!

    En mooi om te lezen dat het ook (weer) gaat over voor jezelf kiezen. Het is nog niet zo gewoon helaas.

    Veel liefde!

    • Petra

      Dank je! Voor jezelf kiezen, das pas profi! ;)

Ik wil graag reageren!