Vertrouwen op vrijheid

Toen ik vorige week officieel afscheid nam van mijn werkplek bij het Centrum voor Jong Ondernemerschap in Nijmegen werden mij veel vragen gesteld: Waar ga je dan nu werken? Heb je thuis een werplek? Heb je al een andere vaste plek gevonden of kijk je het nog even aan?

Deze vragen wakkerden mijn eigen nieuwsgierigheid aan: hoe komt het dat deze mensen, veelal ondernemers, gericht zijn op het hebben van een vaste werkplek? Waar komt de drang (die ik ook jaren heb gevoeld) vandaan om een vaste plek te hebben om te werken, een andere plek dan die waar je ‘leeft’?

Bij de overdenking van deze vragen kwam het begrip ‘vrijheid’ steeds vaker bovendrijven. In de afgelopen vijf jaar ben ik als ondernemer gegroeid. Ook ik begon op mijn zolderkamer met mijn laptop op schoot. Toen ik de keuze had gemaakt dat ik geen ‘freelancer’ wilde zijn, maar een ondernemer kwam er een kantoor op mijn pad. Daar werkte ik een paar jaar, samen met werknemers en stagiaires. Later werd het kantoor ingeruild voor een bureau bij CvJO, een ruimte waar jonge ondernemers zitten.

Voor mij voelde de vaste werkplek steeds vaker als een belemmering. Ik huurde tenslotte een bureau en dan is het ‘logisch’ dat je daar ook achter gaat zitten om te werken. En dan het liefst tijdens kantooruren, want dan zie je de mede-ondernemers ook nog. En zo’n ritme is toch ook nodig om wat gedaan te krijgen? Nee, juist niet. Hoe meer ik per dag voel wat ik nodig heb, en waar ik dat kan ‘halen’, hoe meer ik gedaan krijg! Niet meer omdat het hoort, alleen maar omdat het goed voelt op dat moment. Soms komt er om 10 uur ’s ochtends niets, en om 16 uur ’s middags wel, soms komt er een hele dag niets en soms komt er een heel weekend van alles uit. Ik vertrouw erop dat er komt wat nodig is, op het moment dat het nodig is. Het lijkt paradoxaal; hoe meer ik vertrouw op de vrijheid, hoe waardevoller mijn werk.

De vrijheid van een ondernemer is voor mij ook de vrijheid om per maand, per week, per dag en misschien zelfs wel per uur te bepalen wat de beste plek en manier is om je werkzaamheden uit te voeren. Soms is dat met een lekkere koffie bloggen in een leuke lunchcafé, een paar uur later kan dat een brainstorm zijn in een kantoor van een opdrachtgever waar ik nog even blijf hangen om mijn mail te beantwoorden omdat ik er gebruik kan maken van wifi. De dag daarna werk ik in de trein op weg naar een afspraak in de Openbare bibliotheek. En later schuif ik aan bij een van mijn compagnons op haar kantoor.

Toen ik besloot om mijn werkplek op te zeggen was een van de vragen: hoe gaat het dan met je stagiaire? Ontvang je haar aan de keukentafel? Mijn antwoord: er is overal plek genoeg om te werken. Ook dit past bij een stage: de vrijheid krijgen om zelf te ontdekken op welke plekken en tijden jij het fijnste werk. En als dat bij mij aan de keukentafel is, prima toch?! Plek genoeg!

Durf jij te vertrouwen op de waarde van vrijheid die past bij ondernemerschap?

4 thoughts on “Vertrouwen op vrijheid

 1. Ha Petra,

  Wat een prachtige, positieve blog. Heel mooi dat je zelf nadenkt en ontdekt wat vrijheid betekent. En hoe prachtig is dat deze vrijheid vinden in jezelf ook een mooi vertrouwen in de toekomst oplevert. Helemaal terecht!
  Ik blijf je graag volgen in je reis.

  Vrolijke groet,
  Mark Verhees

  • Petra

   Hey Mark,
   Thanks voor je reactie. Ja, het voelt zo goed om zo open te staan om te ontdekken. Dan is er zoveel mogelijk! :)
   Tot gauw!

 2. Herkenbaar! Per bui en soort werk kijk ik wanneer ik wat doe. Ben wel benieuwd wat voor jou het verschil is tussen een freelancer en een ondernemer?

  • Petra

   Hey Katja,
   Dank voor je reactie!
   Freelancer is voor mij iemand die vooral langere opdrachten doet voor een opdrachtgever, werk dat niet door iemand anders gedaan kan worden. Een ondernemer zet ook eigen initiatieven in de wereld, en betrekt daar verschillende mensen bij die waarde toevoegen (werknemers, stagiaires, andere ondernemers).

Ik wil graag reageren!