Cursus voor leeghoofden

Een belangrijke stap tijdens mijn ontdekkingsreis was een meditatiecursus in 2009. Na een zomer in Thailand wist ik zeker dat er meer was dan ik tot dan toe in mijn dagelijks leven ervoer. Ik had die zomer rust gevonden, dingen los gelaten, was helemaal ontspannen geweest. En had daar helemaal niets voor hoeven doen, behalve naar de andere kant van de wereld te reizen. ;)

Toen ik weer terug was in Nederland heb ik me meteen ingeschreven voor de meditatiecursus. Mijn doel weet ik nog goed: de ontspanning kunnen creëren en voelen die ik ook in Thailand had ervaren, een leeg hoofd hebben. Ik was er van overtuigd dat ik na een dag werken ook zaken zou kunnen loslaten in plaats van dat het steeds in mijn hoofd door bleef malen. En ik wilde graag ‘het kunstje’ leren om dat te bereiken.

De cursus voldeed helemaal aan mijn verwachtingen. Ik leerde hoe je gedachtes ‘er kunt laten zijn’ zonder dat je er iets mee hoeft. Dat gaf inderdaad de rust waar ik naar op zoek was. Na een dag hard werken kon ik door meditatie en later ook door andere, meer symbolische handelingen, zaken loslaten. Eerst voor een dag, daarna voor een week, en uiteindelijk gewoon voorgoed, zonder dat ik daarvoor nog hoefde te mediteren.

MindfulnessTegenwoordig ‘zit’ ik bijna nooit meer, mijn meditatiekussen heeft een goede bestemming gekregen. Ik ben zo getraind om te luisteren naar mijn gevoel, emotie, intuïtie dat gedachtes geen kans meer hebben om te overheersen, laat staan bepalen wat ik doe. Er zijn simpelweg twee dingen die vanuit mijn hart komen: iets klopt of iets klopt niet. Geen belemmerende gedachtes of ingewikkelde overdenkingen. Als iets niet klopt, kan ik het (soms na uitgebreide verwondering en gefilosofeer) loslaten. Als iets wel klopt, handel ik daar­naar, vanuit mijn innerlijk kompas.

Terugkijkend naar mijn doel van jaren geleden bij de meditatiecursus kan ik een positief voorbeeld zijn van ‘je doel voorbij schieten’. Nog steeds dankbaar dat ik toen de stap gezet heb om de cursus te gaan doen, vanuit het sterke weten dat er een andere manier was om met gedachtes om te gaan dan veel mensen laten zien. Blij dat ik nu weet dat ge­dachten (of ze nu positief of negatief zijn) overrated zijn, ik blijf lekker voelen.

Durf jij ook te voelen wat je nu nodig hebt in plaats van het te bedenken?

Ik wil graag reageren!