Dus ik ben mijn spullen?

Afgelopen jaar leefde ik (samen met Robbert) zonder eigen huis. Daardoor hadden wij ook weinig eigen spullen tot onze beschikking. Alles wat we gebruikten paste in onze backpacks. Ik werd tijdens de periode gevraagd om mee te werken aan het filosofieprogramma van jongeren Dus Ik Ben Jr. Afgelopen zondag werd de aflevering waarin het gaat over spullen, uitgezonden. Je kunt hem hier terug zien (duurt 12 minuten).

Ik vind het heel gaaf dat ik gevraagd werd om mijn visie op spullen te geven. Ik heb zelf niets (meer) met spullen. Zoals ik ook in de aflevering vertel was dat vroeger anders. Toen dacht ik er weinig over na, over spullen. Ik kocht wat ik dacht nodig te hebben, of wat ik heel erg leuk vond, of als ik me niet blij voelde. De winkels waar ik kocht waren winkels waar kleding of make-up het goedkoopste was. Of waar ik toevallig iets leuks zag hangen of zag liggen en ik had het geld er voor. Onbewust dus, op alle vlakken.

Ik was me niet bewust van geld en hoe dat werkt, ik was me niet bewust van een marktwerking waarbij de markt moet blijven groeien omdat anders het systeem instort. Ik was met niet bewust van dat kleding die goedkoop is, gemaakt wordt door kinderhandjes uit India die 18 uur per dag werken. Ik wist niets van de aarde en hoe wij grondstoffen uitputten of juist een plastic soep veroorzaken. 15 jaar geleden was het enige waar ik aan dacht bij milieu ‘zure regen’. Nog onbewust dat ik daar invloed op heb, laat staan dat ik er aan bij draag.

Do-whatNu weet ik het gelukkig wel. Ik ben bewust geworden van de handelingen die ik doe en welke uitwerking dat heeft op kinderhandjes in India, ons geldsysteem en de plastic soep. Voor mij begonnen het met mijzelf steeds opnieuw de vraag te stellen: “Heb ik dit nodig?” Het antwoord was zo vaak “Nee”, dat ik veel van mijn spullen naar de tweedehandswinkel bracht en tegenwoordig niets koop dat ik niet nodig heb en als ik iets koop doe ik dat bij een winkel waar ik me goed bij voel (bijv. door Rank A Brand te checken). Door in een klein huisje te wonen heb ik weinig spullen nodig. En als ik toch iets nodig heb kan ik het ook altijd nog lenen.

Begin ergens, het hoeft niet meteen 100%. Een dag geen vlees eten in de week is een bewuste keuze, niet meer shoppen bij de Primark is een bewuste bijdrage, je iPhone zelf repareren in plaats van een nieuwe kopen is een goed begin. Het maakt niet uit wat je kiest….als je maar bewust kiest!

Ga op onderzoek uit, stel jezelf en de wereld vragen. Lees, filosofeer en voel. Wat heb jij echt nodig? En kun jij andere, meer bewuste keuzes maken die bijdragen aan de wereld waar jij aan bij wilt dragen? 

 

 

2 gedachtes over “Dus ik ben mijn spullen?”

Ik wil graag reageren!