Schaam je!

Een oproep in een blog om ons als Nederlander te gaan schamen voor een optreden van onze regering. Of een wijzende vinger voor een tweet die je stuurt die een ander ‘ondoordacht’ vindt. Of kiezen om je ava niet op zwart te zetten en je dan ‘in een hoekje moeten gaan zitten schamen’ voor je belachelijke gedrag.

Soms wordt het duidelijk uitgesproken, andere momenten voel je dat een ander vindt dat je je moet schamen, of dat hij zich zou schamen in eenzelfde situatie als waar jij in zit. Maar een oproep tot schaamte, of een beschuldiging die tot schaamte leidt, maak je daarmee een ander bewust van zijn gedrag?

Iedereen doet wel eens iets onhandigs, of verkeerd in de ogen van zichzelf of een ander. Daar zijn wij mens voor en een samenleving. Daar kun je van leren, van groeien. Dat groeien kan alleen als je niet in een hoekje gaat zit en je schamen, dan maak je je juist klein en zit je te verpieteren in plaats van dat je groeit. Daarbij is het een heel onprettig gevoel en leidt schaamte nooit tot meer verbinding.

schaamte-Mateusz-Wichary

Als je je schaamt en terugtrekt en jezelf klein maakt om maar niet gezien te worden steek je daar veel energie in. Je gedachten gaan mogelijk met je op de loop. De energie die eigenlijk nodig is, die van bewustwording, die gaat op aan schuld en schaamte en sorry zeggen. Vanuit het gevoel van schaamte blijft het bij een handeling die verkeerd wordt beoordeeld, zeg je dat je dat nooit meer zult doen, of je gaat helemaal uit verbinding omdat de schaamte te groot is. Hierdoor ontstaat er geen groter plaatje, geen groter bewust zijn over je gedrag of jouw keuze. Het blijft een op zichzelf staand feit: ik doe dit -> het pakt verkeerd uit/het wordt veroordeeld -> ik schaam me. En daar stopt het.

Om de wereld weer mooier te maken en leefbaarder is bewustzijn nodig. Bewustzijn over ons handelen, de gevolgen en consequenties daarvan en de verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die we maken. Ook al vind een ander dat beschamend of wil hij of zij een schuld op ons leggen, als je een doordachte keuze maakt is het makkelijker om voor je keuze blijven staan.

20140727-202936.jpg

Deze wereld heeft meer mensen nodig die voor de andere kant van schaamte durven te kiezen, die durven te gaan staan voor de keuzes die zij maken, daar in vol bewustzijn voor kiezen en er naar handelen. Ik kies hiervoor. Dan wordt het een ander rijtje: ik doe dit -> een ander vind het verkeerd/beschamend -> ik kijk naar mijn handelen (reflectie) -> ik blijf staan voor de keuze die ik maakte of ik geef vanuit kwetsbaarheid toe dat de uitwerking niet gewenst was -> ik reflecteer op mijn handelen en kies een volgende keer voor hetzelfde of iets anders.

Door voor bewustwording en verantwoordelijkheid te kiezen in plaats van voor schaamte ontstaat er een reflectieproces, een leermoment, een uitdaging om te blijven staan voor wie jij bent en wat jij doet. Daar hoef je je nooit voor te schamen!

2 gedachtes over “Schaam je!”

Ik wil graag reageren!