Theorie U

Ik heb het boek nog steeds niet gelezen, hoewel het bij het vorige oppashuis op de stapel lag om gelezen te worden. Maar de tijd was te kort, en andere boeken nog interessanter. Ondanks dat ik de theorie niet ken, kan ik me bij de praktijk van theorie U een duidelijk beeld vormen.

Voor mijn gevoel heb ik afgelopen jaar de theorie U geleefd. Een vriendin verwoorde het laatst mooi. Ze zei: “Je was een tijd geleden veel zwart/witter, veel minder grijs in je leven. Nu bevindt je je weer meer in grijsgebied, dat is fijn”. Ik vond het mooi dat ze dat zo uitsprak, ik herken het ook heel sterk. Zowel het zwart/witte als nu het grijze gebied.

Vanaf het moment dat Robbert mijn leven instapte veranderde er voor mij vanalles. In een sneltreinvaart, misschien nog wel sneller, werd ik met mijn neus op de feiten en op mijn eigen hart gedrukt. Ik zag, voelde en wist direct dat Robbert zijn denkbeelden, zijn levensvisie ook die van mij waren. Niet dat ik ze overnam of klakkeloos aannam, nee, het was een visie die ik zelf ook bij me droeg en die er vanaf dat moment in alle heftigheid helemaal mocht zijn. Mensen in mijn omgeving dachten dat ik blind was van liefde, terwijl de liefde juist mijn ogen helemaal opende (ik ben er nu ondertussen achter dat echte liefde nooit blind maakt, dat heeft liefde namelijk helemaal niet nodig, maar dat is mijn volgende blog ;))

20140725-185040.jpg

Ik zag zo helder waar ik al die jaren al onderzoek naar had gedaan. Ik werd mijzelf, in een rap tempo ontdeed ik mij van alle schillen, ingewikkeldheden, lagen, beschermhoesen, bakstenenmuurtjes en borden voor mijn kop. Theorie U werd vanaf dat moment in praktijk gebracht. Ik was op weg naar het loslaten van alle shit die ik dan toe met mee had gedragen, op me had genomen, waar ik me aan had aangepast, ingepast, opgepast. Dan kan niet anders gaan dan in die U duiken, helemaal naar het onderste puntje van die boog om daar te ervaren dat je los bent van al je belemmeringen, van alles wat verteld wordt waar te zijn, van de illusies over geld, bezit, rijkdom, macht, status, ego en andere bullshit. Ik vond het in het boogje van de U geen pretje. Het loslaten van zaken waar heel veel mensen nog wel in geloven, en sterker nog, hun levens op gebasseerd hebben brengt veel in beweging. Bij mij en bij mijn omgeving.

En in het boogje van de U weet je nog niet wat er gaat komen. Is het een U of is het een Y waar je nog verder op afstand komt. Vragen als: “Kan ik me nog wel verbinden met de maatschappij zoals hij nu is? Kan ik leven zoals ik wil en toch ook waardevol zijn voor de samenleving zoals die er nu uitziet? Kan ik als brug fungeren van het oude naar het nieuwe, of lukt me dat niet omdat ik er te ver af sta?” Dit waren heftige vragen…want ik wil waardevol zijn, en dat ben ik juist door helemaal te gaan voor datgene waarvan ik voel dat ik het ‘moet’ doen. Maar wat nou als de samenleving dat nog niet aankan? Moeilijke vragen waar alleen vertrouwen het juiste antwoord op was.

20140725-184234.jpg

Een aantal stappen die ik zette brachte mij verder de U in. Spullen weggeven, huis opzeggen, leven als nomaden uit een rugzak, de energie van bezit en geld helemaal loslaten, zorgeloos vol bezieling leven en dat uitdragen…het zijn allemaal stappen geweest waarbij ik voelde dat ik verder van de samenleving af kwam te staan. En het waren ook de stappen die ik moest nemen om te ontdekken of het echt waar is wat men daar over zegt.

En nu ben ik weer in ‘grijs gebied’, ik ben bij het rechterpootje van U. Ik heb ontdekt wat ik wilde ontdekken, ik heb duurzame keuzes gemaakt die er voor zorgen dat ik de rest van mijn leven daadwerkelijk leef! Ik heb geleerd dat vertrouwen zichzelf bewijst nadat je gesprongen bent, en nooit vooraf al zegt: “het komt wel goed”. Je zult eerst die U in moeten springen en je helemaal moeten losmaken voordat je om het hoekje van dat boogje weer licht ziet schijnen en daar omhoog kunt krabbelen. En ik kan je vertellen, aan deze kant van de U is het alles behalve grijs. :D

———
Genoten van deze blog? Voor €5,- kun je hier (website van Woordstroom) mijn e-boek ‘Eigenwhys zijn’ kopen met daarin 32 persoonlijke blogs over mijn ontdekkingsreis naar leven met bezieling.

Ik wil graag reageren!