Jongeren in topvorm!

* Mijn meest gelezen blog van 2013 (gepubliceerd op 7 januari 2013) deel ik nogmaals met jullie. Omdat het de moeite waard is om te lezen hoe gaaf jongeren zijn als je ze de ruimte geeft om dat te laten zien. Zeker ook in 2014! *

========

Stuiterend op de fiets naar huis bel ik vast mijn vriendje. Nee, ik kan geen drie minuten langer wachten met het delen van wat ik deze avond heb meegemaakt. Dus begin ik mijn verhaal vast, hang even op om mijn fiets weg te zetten en kom daarna dansend de kamer binnen.

Ik ben naar Inspiration Shot voor studenten geweest. Een avond waarin veertien studenten vijf minuten vertellen over wat hen heeft geïnspireerd tijdens het TOPprogramma. Tijdens het TOPprogramma zijn de studenten gedurende zes maandagavonden aan de slag gegaan met ‘leiding geven aan jezelf’. Een workshop ‘kiezen’, een persoonlijkheidstest en meditatie passeerden de revue en inspireerden hen. En vanavond mogen zij hun inspiratie doorgeven aan het publiek, dat bestaat uit familie, vrienden, docenten en een enkele onbekende (ik dus).

Ook vanavond blijkt weer: inspiratie is overdraagbaar! Dus liet ik me inspireren door studenten, die zich op hun beurt weer lieten inspireren door schrijvers, docenten, onbekende meisjes in de trein, trainers, hun ouders maar vooral door elkaar. En nu deel ik de inspiratie die ik ontving weer met jullie…typische gevalletje van ‘delen is vermenigvuldigen’.

Inspiratie shots
Dat de sprekers van vanavond gespannen zijn is niet vreemd, een volle zaal en vijf minuten om jezelf te presenteren. Mooi om te zien dat elke jongeren de manier van presenteren kiest die bij hem of haar past. De ene ontpopt zich als stand-up-comedian, de ander schreef een pakkend verhaal en leest dat van zijn papier, een derde laat zich interviewen en een laatste heeft maar één minuut nodig in plaats van vijf. Ik geniet van de uniciteit van de jongeren, die ongeregisseerd het podium beklimmen en aantonen dat zij leiding kunnen geven aan zichzelf, door zichzelf te zijn.

“Geloof eerst in je eigen kunnen, dan zul je zien wat je allemaal kan bereiken.”

Keihard lachen bij het eerste verhaal over de postcodeloterij en hoe bij het TOPprogramma elke maandagavond iedereen weer met een kado op zak naar huis ging. Met tranen in mijn ogen zitten luisteren naar een jongen die zijn hele leven verstoppertje heeft gespeeld en nu gaat staan voor wat hij leuk vindt. Liefdevolle verhalen over hoe de sprekers elkaar hebben aangestoken na te denken over welke waarde ze willen toevoegen aan de wereld waarin ze leven. “Mijn hogere doel is om andere hun hogere doel te laten vinden en te behalen.” Hallo, hoe oud was jij ook al weer?!

“If you’re willing to change the world, let love be your energy”

Guus gaf ons een Inspiration Shot door de poster ‘This is your life’ mee het podium op te nemen. Sanne las het boek ‘De Stip’ voor, Erwin sommeerde iedereen om dit nummer van Robbie Williams te luisteren. Want als je de wereld wilt veranderen, doe dat dan vanuit liefde. Theo vertelde ons over lucide dromen: dat je als dromer bewust bent dat je droomt en daarmee ook je droom kunt veranderen.

Wat een kracht zit er in deze jongeren! Ja, het leren ‘leiding geven aan zichzelf’ is wel gelukt. Stuk voor stuk high potentials, zoals alle jongeren high potentials zijn. Stuk voor stuk uniek, zoals elke jongere uniek is.

“Wat mij gelukkig maakt hoeft een ander niet gelukkig te maken.Geluk is voor iedereen anders.” 

Jongeren in topvorm
De vraag die van de eerste tot de laatste spreker in mijn hoofd zat: Wanneer gaan wij het onderwijs zo inrichten dat iedere jongere een topprogramma mag volgen, vertaald in het standaard onderwijs? Want als wij ook in het onderwijs jongeren vertrouwen geven, hen zaken aanreiken waar ze zelf uit kunnen halen wat ze nodig hebben en hen positief bekrachtigen……dan zijn ze krachtiger dan je ooit had durven dromen (en daar hoef je niets aan te veranderen ;)).

Toen ik springend thuis kwam viel het kwartje, ik wil onderwijs gaan inrichten zodat alle jongeren een topprogramma kunnen volgen. Dus HBO, MBO, VO en PO, laat het weten als jullie mijn hulp kunnen gebruiken bij het in topvorm krijgen van jongeren!

“Je moet niet kiezen voor angst, maar voor datgene dat je wel wilt.”

18 gedachtes over “Jongeren in topvorm!”

  1. Hoi Vincent,
   Lid worden hoeft niet, jullie hebben mij een kado gegeven waar ik nog heel lang van ga genieten! :)
   Dank je wel voor je reactie.
   Met een glimlach, Petra

 1. Zo werkt inspiratie delen dus! Ik krijg alleen al energie door je verhaal. De wetenschap dat mijn zus Diane het TOPprogramma heeft gemaakt en dat deze reacties daardoor tot stand komen geeft mij dubbele energie. Niet zo gek dus dat ik altijd vol inspiratie bij mijn zus weg ga. Je kunt haar bereiken via info@you-r-time.nl. Ik ben trots!

  1. Yes, delen is vermenigvuldigen, geldt ook voor inspiratie! Dat heeft Diane goed begrepen, bleek ook uit de avond.
   Leuk dat je ons in contact brengt, ik ga haar mailen! Glimlach, Petra

 2. Ik krijg een erg warm gevoel van binnen nu ik dit blog zo leest. Dank voor het delen van jouw blik op de avond. We gaan snel eens koffie drinken om te kijken of we elkaar verder kunnen helpen.

 3. Wauw! Gaaf, Petra! Vooral dit zinnetje: “Stuk voor stuk high potentials, zoals alle jongeren high potentials zijn. Stuk voor stuk uniek, zoals elke jongere uniek is.”

  Dit vertrouwen in jonge mensen, dit positivisme, dit geloof in mensen deze energie-boost die jij geeft is precies wat verdomd hard nodig is in de wereld.

  Dank je wel. Happy New Year!

  Arko

 4. Mooi om deze verhalen te horen, na een succesvol programma! Ook leuk om te horen dat er ook echt buitenstaanders waren die er niets vanaf wisten, maar het toch zoveel begrijpen en waarderen.

  Petra bedankt!
  Groetjes Otto ‘de verstopper’ van Bennekom

  1. Dank je dat je de moeite neemt om te reageren Otto! Je verhaal raakte me, ik herkende veel jongeren er in, wat houden ‘wij’ jongeren klein, door ze niet te laten zijn wie ze zouden mogen zijn (specifiek in het onderwijs). De woorden van Marianne Williamson inspireren mij daarbij: http://riffardjeangilles.com/wp-content/uploads/our-deepest-fear.jpg

   Mooie metafoor, verstoppertje spelen. Ik ga ervoor om in het onderwijs vaker te horen: wie niet weg is, is gezien (en gelukkig maar!)

 5. Ja dit zijn de verhalen waar het om moet gaan. Jongeren benaderen vanuit hun volmaaktheid. Ik maak me ook vaak zorgen om het huidige onderwijs, waar jongeren bijles krijgen in de vakken waar ze niet goed zijn. Verspilde energie. Laten we de aandacht richten op de kwaliteiten en talenten die ze hebben. Mijn suggestie voor scholen zou zijn de leraar er voor verantwoordelijk moet zijn dat elke leerling een 8 of hoger krijgt. Hij/zij moet op zoek naar de talenten van jongeren en het zal achten, negens en tienen regenen.
  En laten we bij al het cognitieve ook niet de emotionele kant vergeten. Waarom bestaat er geen les over liefde; notabene het belangrijkste wat er op aarde is.
  In dat verband denk ook aan het programma “Over de streep”. elke uitzending is weer ontroerend om te zien hoe jongeren elkaar emoties ontdekken, erkennen en er beter mee om weten gaan.
  Groet Henry en groet aan Robbert

  1. Dank voor je reactie Henry, wij zijn het roerend met elkaar eens. Ik ga er voor om onderwijs weer over de prachtige kwaliteiten van kinderen en jongeren te laten gaan! Glimlach, Petra

    1. Die site van gelukskunde kende ik nog niet.
     Ik heb al eens een workshop geluk gegeven. Duurt 5 minuten. Geluk is simpel – zit in jezelf

 6. Lieve Petra, het wordt alleen maar mooier wat je schrijft en deelt. Kippenvel bij het lezen. Als ik een school had of was zou ik je bellen! Succes, maar dat komt wel goed. Groetjes, Addy

Ik wil graag reageren!