Nieuw leven voor P.S.

curious_einsteinIn 2007 begon ik als zelfstandig ondernemer met het uitvoeren en begeleiden van onderzoekstrajecten. Interviews afnemen, enquêtes maken, data analyseren en later toen ik meer ervaring en kennis had ging ik statistiek en onderzoeksvaardigheid lessen geven op verschillende HBO-opleidingen. Ik begeleiden studenten, ik werkte samen met diverse partijen aan grote onderzoektrajecten. Onderzoek was mijn passie.

Tot eind 2011, toen merkte ik dat de rapportages die ik opleverde, vaak in de la van de opdrachtgever verdwenen en daar eigenlijk niet meer uitkwamen. Ik had jongeren bevraagd, al hun antwoorden geanalyseerd, een rapportage geschreven en met deze waardevolle informatie werd vaak niets meer gedaan nadat ik het op papier had gezet. Dit ging mij tegen staan. Ik probeerde de trajecten te verruimen met advieswerk, naar aanleiding van de onderzoeksuitkomsten. Maar dat werkte niet, ik werd ingehuurd als onderzoeker, niet als adviseur.

Begin 2012 kwam daarbij de drang om in plaats van onderzoek te doen naar wat anderen ergens van vonden, mijn eigen visie naar buiten te brengen. Mijn visie over onderwijs en over hoe wij met jongeren omgaan binnen (en buiten) onderwijs had zich tijdens de onderzoeksjaren sterk ontwikkeld en het was tijd om die in de wereld te zetten. Prompt kwam er geen enkele onderzoeksopdracht meer binnen en kon ik mij richten op het delen en in de praktijk brengen van mijn visie.

Afgelopen jaren is die visie aangevuld met visie op het leven, op de samenleving, op hoe mensen in allerlei situaties met elkaar omgaan…het is een compleet mensbeeld en wereldbeeld geworden waar ik onuitputtelijk uit kan putten. Het is ook een visie op mens zijn, op wie ik zelf ben en wat ik in de wereld te doen heb. De ervaringen blijven komen, omdat reflecteren en onderzoeken is wat ik het liefste doe.

Als nieuwsgierige Petra kom ik in vele leerzame situaties terecht die ik met een open houding en kritische blik (vanuit het gevoel en intuïtie) bekijk. Ik voel dat dit heel waardevol is, dat als je met nieuwsgierigheid kan kijken, je open staat voor nieuwe ervaringen, andere visies en je vanuit je eigen visie je juist ook verbonden kan voelen met mensen die een hele andere visie hebben maar ook nieuwsgierig zijn. Die nieuwsgierigheid en zeker ook die kritische blik mis ik heel erg in de samenleving.

Het is dus tijd voor nieuw leven, om mijn passie voor onderzoek en mijn onderneming die ik in 2007 starten, weer nieuw leven in te blazen! Vol enthousiasme, met een enorme schat aan ervaringen van de afgelopen jaren, met een ijzersterke visie ga ik met sterk maken voor een nieuwsgierige, kritisch en analytische samenleving.

Ik ben verrukt dat ik een combinatie weet te maken van de onderzoeksvaardigheden, mijn talenten op het gebied van kennis overbrengen en mensen motiveren om buiten hun kaders te denken en kijken, mijn eigen kritisch blik op alles wat ik tegenkom en het vermogen om informatie te analyseren tot een nieuw of ander perspectief. Ik heb er zin in om mensen mee te nemen in de wereld van onderzoek…of beter gezegd, om mensen mee te nemen in de wereld vanuit een onderzoekende, nieuwsgierige, kritische en analytische blik.

Op de vernieuwde website van Nieuwsgierig, kritisch & analytisch @ P.S. Onderzoek vind je meer informatie.

Ik wil graag reageren!