Change

Ik was 21 en opgebrand. Afgeknapt en uitgebruisd. Tja, wat ga je dan doen? In eerste instantie vrij weinig, want mijn energie was op. Nadat je een tijdje weinig tot niets hebt gedaan (behalve vooral jezelf in de weg zitten), ga je aansterken, reflecteren, nog niet teveel vooruit kijken. Later krijg je weer perspectief, kun je afstand nemen en in de spiegel kijken. Wat was mijn aandeel, wat was het aandeel van de anderen, en die van het systeem?  Eerst een schuldvraag, daarna meer vanuit verwondering en openheid.

Terugkijkend komt er dan heel wat boven. Het was niet die enkele school waar ik op stuk was gelopen. Die school was onderdeel van een systeem waar ik me niet mee wilde verbinden. Er waren tijdens mijn studie ook al momenten geweest waarop ik (en mijn goede intentie) niet gezien werd. De zaken waar ik op stuk liep bleken voor mij achteraf gezien essentiële factoren: gelijkwaardigheid, vertrouwen, vrijheid en onbaatzuchtigheid. Ik zag en zie deze factoren te weinig terugkomen in het onderwijs, terwijl het voor mij basisvoorwaarden zijn om krachtig te kunnen zijn. Deze voorwaarden wil ik zien en vooral voelen, ook in educatie, anders is het niet voor mij bedoeld…

Nadat ik er weer grotendeels bovenop was, begin 2004, begon ik aan een studie Communicatie. Ik zette onderwijs even helemaal in de ijskast (behalve als ‘ontvangende partij’). Tijdens mijn studie koos ik er op zoveel mogelijk momenten voor om met jongeren te werken, want daar ligt mijn hart.

Na mijn studie stroomde ik door als ondernemer: ik startte een onderzoeksbureau. Een onderzoeksbureau specifiek gericht op jongeren, tja, toen kwam onderwijs steeds vaker weer op mijn pad. “Datgene wat je nog moet leren herhaalt zich”: dus niet zo gek natuurlijk. Ik ging als leerlingbegeleider aan de slag op een hogeschool. Ik ging onderzoeksvakken doceren op een andere hogeschool. Ik deed onderzoeken voor LAKS en JOB. Ik praatte met jongeren over studiekeuzes op vmbo en mbo. Ik kwam op veel scholen en zag hoe het er aan toe ging.

Voor mijn gevoel was er weinig veranderd in vergelijking met die paar jaar daarvoor.

Eerder bekeek ik het als leerkracht, nu meer vanuit de leerlingen, maar het gevoel bleef hetzelfde. Nog steeds veel aandacht voor het gestandaardiseerde programma dat wordt aangeboden, weinig aandacht voor talenten. Veel aandacht voor klassikaal lesgeven, weinig aandacht voor de individuele leerling. Focus op aanbod, te weinig op ‘ontdekken’ en ‘nieuwsgierig mogen zijn’. Ik keek vooral naar de leerlingen; wat wordt er slecht voor hen gezorgd.

Steeds vaker kwam ik in de rol van expert terecht en werden mij vragen gesteld als: hoe kunnen we onze leerlingen dan wel betrekken? Op welke manier krijg ik hen gemotiveerd? Wat willen leerlingen dan eigenlijk?

En ook vaak liep ik tegen meningen aan als: zo zijn die van ons niet, die hebben daar geen behoefte aan. Dat zal op andere scholen wel werken, maar hier niet. Onze leerlingen willen echt niet meedenken hoor, die zijn nergens voor te motiveren. Ja, maar onze leerlingen hebben dan meteen grote plannen die onrealistisch zijn. Je moet ze toch controleren, want echt vertrouwen ontvangen, dat kunnen ze niet aan.

Au, elke keer opnieuw verwonder ik me over dit soort uitspraken. Hoe kun je een leerling vertrouwen als je jezelf niet vertrouwd? Hoe kun je een leerling motiveren als je geen idee hebt waar die leerling warm voor loopt? Hoe kun lesgeven aan studenten waar je geen enkele binding mee opbouwt omdat je jezelf niet open stelt?

Vanuit deze verwondering is het nu weer tijd om de stap te maken richting onderwijs! Met als motto: “be the change you wish to see in the world”. De enige manier om educatie te verbeteren en mooier te maken is door zelf de verandering te zijn.

4 gedachtes over “Change”

 1. Daarom vind ik de film Freedom Writers zo mooi, de nieuwe juf gaat na een tijdje de leerlingen echt zien en wat er dan ontstaat…. Waar gebeurd.

 2. Hoi Petra,
  Lang geleden in het echt, maar ik lees regelmatig iets van of over jou. Twee Addie’s bestoken mij met jou… Ofwel je tante (dan is het voor mij werk-mail), ofwel die andere Addy, maar dan is het privé mail. Deze laatste Addy weet dat ik niet zo digitaal ingesteld ben, maar ze maakt me regelmatig deelgenoot van interessante dingen als ze echt vindt dat ik gigantische vooruitgang mis door mijn digibetie. Zo stuurde ze dus ook een kopie van jouw oproeptweet tot inspiratie bij nieuw onderwijs. Ik wil graag eens met je meedenken. Ik heb volop ideeen en kan ze tot nu toe niet echt goed delen. Wanneer?
  Groeten uit Brabant, waar het zo heerlijk ruikt naar koeien…
  Afke

 3. @danielle De ‘verandering’ is ingezet en voor mij voelbaar..het kost tijd helaas. Ik heb geleerd om ook aan de kant te gaan zitten en mijn frustratie om te zetten in positieve acties, op micro niveau mijn praktijk aanpassen en ouders deelgenoot maken. Feitse Boerwinkel zei het in de jaren ’60/’70 al: “Een andere tijd vraagt een ander denken”. Mensen als Petra zorgen er mede voor dat jongeren dit geluid meenemen voor hun kinderen!! Petra, mooi blog/verhaal weer!

 4. Hoi Petra, en weet je waar ik nog het meest mijn vraagtekens bij zet…in het onderwijs wordt het meestal afgehouden maar weet je dat ongeveer 80 % van de ouders het soort onderwijs waar jij voor strijd heel graag zou willen. Onderwijs wat aansluit bij je kind, gezien vanuit het kind. Ouders geven dit heel vaak aan op school. Maar wij als ouders worden vaak gezien als moeilijke mensen, die zeuren over hun kinderen. Veel leerkrachten weten namelijk veeeel beter hoe en wat jouw kind nodig heeft….denken ze.
  Als er beter passend onderwijs zou worden geboden zouder er heel veel kinderen en ook ouders heel blij zijn en worden!

Ik wil graag reageren!